Gelakte varkenstong

Gelakte varkenstong

De tong:

Leg de tongen in gezouten water (nitriet pekel zout) en laat ze een nachtje rusten. Spoel af. Breng een pot met gezouten water (nitriet pekel zout) aan de kook en leg de varkenstongen er in, laat dit 10 minuten koken. Haal de tongen uit de pot en spoel ze af onder koud water. Breng ze in proper water terug aan de kook. Voeg toe zout, peper, steranijs, bouquet marmite. Laat 2,5 uur koken of tot ze botermals zijn (kan ook in de steamer, overnacht).

De lak saus:

Naar keuze.

De crunch:

Varkensvellen op dezelfde manier behandelen als de tongen, daarna 4 uur drogen in de oven op 100°C. Eens afgekoeld overrollen met een fles tot een kruimelige massa. Kruid het geheel af met verse peterselie, citroen en peper naar smaak.

Bereiding

De tongen op zijn lengte doorsnijden, grillen en lakken. Eens goed warm nogmaals lakken en bestrooien met de crunch.

Smullen maar! Dit heerlijke recept is een creatie van onze Glorius ambassadeur Diego Vandewalle, werkzaam in slagerij 't Dorp in Menen. 

Terug naar overzicht